Golf och miljö

Bli en miljövänlig golfareGolf kan vara en rätt miljöovänlig sport. I torra klimat behövs kopiösa mängder vatten för att hålla gräsmattorna i fint skick och på en del håll skövlar man värdefull skog eller förstör viktiga naturområden för att kunna anlägga golfbanor. Dessutom används ofta en hel del gödsel och bekämpningsmedel på golfbanorna.

När man tänker på golf ur det perspektivet blir det ju givetvis väldigt sorgligt. Men det positiva är att det görs en hel del för att minska golfens miljöpåverkan. På Svenska Golfförbundets webbsajt ägnar man mycket utrymme åt just miljöfrågorna och ger tips på hur en golfbana ska skötas så miljövänligt som möjligt.

Svenska Golfförbundet har också ett miljödiplom som de delar ut till alla golfklubbar som har en miljöpolicy för bandriften.

Förutom att golfklubbar måste ta ansvar för sin del så måste vi golfare också ta ansvar för den nedskräpning som vi bidrar med när det gäller peggar och golfbollar. Numer finns det flera miljövänliga alternativ att välja mellan. Dessa produkter kan enkelt brytas ner av naturen och gör därmed mindre skada än traditionella bollar och peggar.

Jag har inte hundra procent koll på det här med miljövänliga peggar och golfbollar, men jag har sett peggar som heter Bio Tee som ska vara gjorda av vete! Vad andra miljöpeggar är gjorda av vet jag inte riktigt. Anledningen till att dessa ska vara bättre än träpeggar är för att man inte behöver skövla träd för att tillverka peggar som går åt i enorma mängder varje år. Så kolla i golfbutiken efter miljömärkta peggar nästa gång om du inte redan har ett gäng.

Ett bra och miljövänligt initiativ är att sälja begagnade golfbollar som plockats upp ur golfdammar. Dessa begagnade golfbollar har till och med fått ett eget namn: Floridabollar. Floridabollarna granskas och klassificeras utifrån skicket och går sedan ut till försäljning. A-klass brukar man kalla bollarna som i princip är som nya, och d-klass de som är väl använda men som fortfarande duger att öva med. Läs mer om detta hos njgolf.se som säljer begagnade bollar.

På Njgolf hittade jag de rosa/lila bollarna jag pratat om tidigare i begagnat skick. Ett 12-pack i perfekt skick kostade bara 99 kr! Kanske skulle jag ta och slå till. De hade också rosa bollar från Bridgestone i A-klass, de kostade 159 kr för 12 stycken.

Genom att köpa begagnade bollar kan du spara på både miljö och pengar!

Nya miljövänliga golfbollar har tydligen märket Dixon satsat på. Tyvärr är det svårt att hitta info om vad de är gjorda av och på vilket sätt de är miljövänliga, jag antar att det är lite av en affärshemlighet. De har i alla fall ett återvinningsprogram för sina bollar som gör att kunder kan lämna in utslitna bollar och få rabattkuponger att använda på kommande köp.

Namnen på bollmodellerna för i alla fall tankarna direkt till naturen, earth, wind and fire och så spirit som dambollarna kallas.

Tänk på miljön när du spelar!